Темата за домашното насилие и защо то се случва в нашето

...
Темата за домашното насилие и защо то се случва в нашето
Коментари Харесай

Психолог: Домашното насилие във всичките му форми е най-трудно за споделяне и докладване

Темата за домашното принуждение и за какво то се случва в нашето общество разяснява психологът доктор Пламен Димитров в ефира на NOVA.

" В по-малките общности, в които родовият и съседският живот е по-активен, има предварителна защита при домашното принуждение. Хората търсят поддръжка и я получават при свои близки, съседи и другари ", сподели Димитров.

Той счита, че в обществото няма надзор върху принудата да наложиш с принуждение върху другите нещо, което им вреди.

Психологът уточни, че държанието на " насилника демонстрира мощта, която си показва психопатът, когато надали не не убива жертвата си. Това се назовава свръхкомпенсация – чувстваш се незначителен, превръщаш го в комплекс и с цел да го преработиш искаш предимство ".

Той е на мнение, че домашното принуждение във всичките му форми е най-недокладваното и несподеляното. " Ранното детско развиване е моментът, в който се попиват образците, че насилието е средство, което не се глоби и с него се реализират цели ", изясни още психологът. По негови думи насилието има за цел да наложиш себе си върху волята на другия и неговия интерес. " Силата и култът към предимство, да не смяташ другия за важен и заслужен, е спусъкът, който отключва при доста хора подтиснически импулси ", добави още Димитров.

Той посочи, че по тази причина е значимо децата да имат достъп до стратегии, с цел да образуват умения за живота.

" Свръхжеланието за надзор прераства или в принуждение, или в насила, или в операция. Ако се огледаме в обществото, ще забележим, че стремящите се към надзор върху другите минимум управляват себе си ", счита още специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР